Матеріали на міський етап Всеукраїнського конкурсу майстерності педагогічних працівників позашкільних навчальних закладів "Джерело творчості- 2015" кер. Гайда М.І.

30.12.2015   Administrator   Категорія: Новини

Гайда Марія  Іванівна

керівник гуртка "Фітодизайн"

Центру творчості дітей та

юнацтва  (м. Тернопіль)

 

Педагогічне кредо:       "Навчатися і навчати"

Резюме:

  • Прізвище, ім'я, по батькові          Гайда Марія Іванівна
  • Адреса                                              м. Тернопіль, вул. Петриківська 16 / 11
  • Місце роботи                                  КЗ ТМР „Центр творчості дітей та    
    •  
  • Рік народження                              1963
  • Освіта                                              вища, Львівський торгово-економічний інститут
  • Фахова спеціальність                    товарознавець вищої кваліфікації   
  • Володіння ПК                                  користувач 
  • Володіння мовами                         українська, російська, німецька (зі словником)
  • Нагороди                                        2013 р. - подяка міського голови                                                                          

                                                      2015 р. - подяка Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

  • Практичний досвід роботи        1996 по теперішній час - керівник гуртка відділу декоративно-прикладного мистецтва ЦТДЮ   м.  Тернопіль
  • Загальний трудовий стаж          34 роки
  • Педагогічний стаж                      19 років
  • Кваліфікаційна категорія педагога  керівник гуртка, 10 тарифний розряд,  майстер

 

Характеристика

професійної діяльності керівника гуртка «Фітодизайн»

КЗ ТМР «Центру творчості дітей та юнацтва»

Гайди Марії Іванівни

                                                                                                                                                                    1963 року народження.

Гайда Марія Іванівна  має повну вищу освіту за спеціальністю «Товарознавство і організація торгівлі продовольчими товарами».  На посаді керівника гуртка «Фітодизайн » працює з 1996 року.

Гайда Марія Іванівна  постійно вдосконалює свій професійний рівень, використовує диференційований та індивідуальний підхід до членів гуртка, володіє сучасними освітніми технологіями, методичними прийомами, педагогічними засобами, різними формами виховної роботи та їх якісним застосуванням, використовує інноваційні технології при організації гурткової роботи.

Основні прийоми і засоби, які використовує Марія Іванівна на заняттях гуртка, спрямовані на активізацію творчої діяльності гуртківців, створення психологічного комфорту та «ситуації успіху» на заняттях.

Керівник гуртка намагається відразу включити кожну дитину у творчий процес, завжди шукає шляхи, щоб викликати у дітей живий інтерес до виконання завдання. Вдало використані ігрові моменти на занятті  підсилюють пізнавальний інтерес гуртківців , пробуджують творчу уяву, фантазію. Особливу увагу педагог звертає на ознайомлення гуртківців з об’ємними виробами та аплікацією з соломки , її особливостями та специфікою роботи. На практичних заняттях вихованці вчаться безпечного користування  інструментом та  матеріалами.

Гайда Марія Іванівна  забезпечує високу результативність, якість своєї праці. Її вихованці вміють користуватися необхідними матеріалами та інструментами, володіють технікою виготовлення виробів із соломки, тіста тощо, виготовляють композиції з поєднанням різних видів і технік. Вироби гуртківців експонуються на різноманітних виставках та конкурсах декоративно-ужиткового мистецтва , відзначаються грамотами і дипломами.

Дотримується педагогічної етики, поважає гідність дітей , формує навички здорового способу життя, трудові навички. Організовує  культурно – виховні заходи у гуртку.

Гайда М.І. постійно вдосконалює педагогічну майстерність, загальну культуру.

Користується повагою серед дітей , батьків, колег по роботі.

 

        

         Директор  ЦТДЮ                                                            С.М.Миханчук                                   

 

Анотація досвіду роботи

 керівника гуртка   “Фітодизайн”

 КЗ ТМР «Центр творчості дітей та юнацтва»

Гайди Марії Іванівни

  

Тема: Формування у дітей естетичних смаків засобами виготовлення декоративно-ужиткових виробів з соломи.

 

 В даний час актуальною стала проблема збереження культурної та історичної самобутності національних традицій, непорушних етичних цінностей народу. Декоративно-ужиткове мистецтво органічно увійшло до сучасного побуту і продовжує розвиватися, зберігаючи національні традиції в цілісності.

З найбільш доступних матеріалів, використовуваних в народних промислах, є солома. Вироби із золотистої, теплої соломки тішать око і зігрівають серце. Картини, виконані в техніці - аплікація з соломи, завжди є дорогим подарунком, чудовою прикрасою будь-якого інтер'єру.

Аплікація з соломки є одним з найцікавіших видів народної творчості, а тому навчання в гуртку відкривають широкі можливості для естетичного розвитку дітей , виховання їх на матеріалах народного побуту, звичаїв, традицій, обрядів .

Заняття цим видом  мистецтва сприяє формуванню ряду ключових компетентностей особистості, а саме: пізнавальні, інформаційно-комунікаційні, загальнокультурні, практичні, соціальні тощо.

Вивчення та відродження традиційних видів українського декоративно-ужиткового мистецтва є важливим компонентом національно-патріотичного виховання учнівської молоді, що підсилює актуальність запропонованого досвіду.

Мета: Розкрити можливості розвитку естетичних смаків та творчих здібностей дітей на заняттях гуртка “Фітодизайн” засобами виготовлення декоративно-ужиткових виробів з соломи.

Завдання:

  • висвітлити процес створення сприятливих умов для гармонійного  формування особистості, розвитку творчих здібностей та естетичних смаків;
  • окреслити ефективні форми, методи і прийоми роботи з дітьми у процесі навчально-виховної діяльності

Принципи: національної спрямованості, наступності і системності, відповідності форм і методів навчання віковим, психологічним та індивідуальним особливостям гуртківців, свободи  творчості  і самовираження .

 

Практичне значення для підвищення якості та результативності навчально-виховного процесу.

Заняття в  гуртку “Фітодизайн"  займають значне місце у розвитку творчих здібностей дітей ,формуванні в них естетичних поглядів, смаків, ціннісного ставлення до держави, суспільства та особистості, до історії та культурної спадщини народу, навичок самовдосконалення і самореалізації в соціумі.

 

Система педагогічних дій.

Проблема над якою працює педагог : Формування у дітей естетичних поглядів, смаків засобами виготовлення декоративно-ужиткових виробів з соломи.

Мета роботи гуртка:

  • навчити технології виготовлення різних видів аплікації з соломки: плоскої і об'ємної, простої і сюжетної  та умінню доцільно використовувати отримані знання і навики;
  • розвивати творчі здібності, уяву, просторове мислення, акуратність, посидючість, наполегливість, самостійність, культуру праці. ;
  •  формувати естетичні почуття: відчуття тону, форми, композиції; здатність до самооцінки виробів, уміння працювати в колективі;
  • виховувати любов до декоративно-прикладного мистецтва, традицій свого народу;
  • формування ціннісного ставлення  до держави і суспільства, до себе і до людей, до природи і до праці.
  •  

Завдання гуртка.

Навчальний модуль:

       Основні завдання полягають  у формуванні таких  компетентностей:

  • Пізнавальної, що забезпечує  ознайомлення з поняттями та знаннями, які стосуються аплікації соломкою  як одного з видів декоративно-ужиткового мистецтва.
  • Практичної,  що  сприяє  оволодінню вміннями і навичками  виготовлення різноманітних виробів.
  • Творчої, що забезпечує розвиток творчих здібностей, естетичних смаків.
  • Інформаційно-комунікативної, що сприяє формуванню вмінь спілкуватися і взаємодіяти в колективі. Вмінню знаходити і користуватися інформацією.
  • Соціальної,  що формує вміння самореалізації особистості в суспільстві.

Виховний модуль:

  • виховання моральних і духовних якостей особистості;
  • формування бажання самовдосконалення і самореалізації;
  • формування навичок здорового способу життя.
  • формування ціннісного ставлення особистості до історії та культури українського народу, до праці і природи, до мистецтва та людей;

Розвиваючий модуль:

  • розвиток естетичних смаків, почуттів;
  • розвиток дрібної моторики рук, точності, охайності, наполегливості.
  • розвиток  творчої активності, креативного мислення.

 

Навчальна програма гуртка: двох рівнів - початковий (І рік навчання) і  основний (І і ІІ роки навчання). Програма розроблена на основі “Програми аплікація соломкою” (ст.119) збірника Програми з позашкільної освіти. Художньо-естетичний напрям. Випуск 2./ Рекомендовано Міністерством освіти і науки України лист Міністерства освіти і науки України від 18.07.2007 р. №1/11-5303. Рекомендовано вченою радою НПУ ім. М.П.Драгоманова від 25.06.2007 р. Протокол № 12.– Київ: ”Грамота”. – 2009. – 231с.

На першому році початкового рівня навчання гуртківці  знайомляться з історією народних промислів  України і безпосередньо в даній місцевості,  зокрема, з виготовленням виробів із соломки, видами солом'яних виробів,  народними обрядовими виробами із соломки, побутовими предметами та прикрасами: оберегами, народною іграшкою тощо. Діти вивчають прийоми підготовки соломки до аплікації, правила безпечної роботи з матеріалами та інструментами, виготовляють нескладні вироби під керівництвом педагога.

На першому році основного рівня навчання гуртківці опановують  технологічні й естетичні вимоги щодо композиції різних видів, виконують  аплікації за зразком і на вільну тему, створюють геометричні, анімалістичні, рослинні композиції, ознайомлюються з іншими видами декоративно-ужиткового мистецтва України.

        На другому році основного рівня навчання  вихованці поглиблюють  знання,  уміння та навички, одержані на попередньому курсі, беруть участь у конкурсній і виставковій діяльності, розвивають свої творчі здібності, виготовляють вироби за власним задумом.

        Програма інтегрує знання гуртківців з історії, народознавства,  креслення, образотворчого мистецтва. Для розширення світогляду школярів планується проведення екскурсій до музеїв, на виставки творів народного мистецтва, зустрічі з народними майстрами.

Керівник гуртка атестований на звання майстра художніх народних промислів з виготовлення декоративних виробів з соломи, тісно співпрацює з місцевими народними умільцями, науковцями, вчителями народознавства та художньої культури загальноосвітніх закладів міста.

 При формуванні груп враховується вік дітей та їх фізіологічні особливості. У гуртку займаються учні з 7 до 14 років, відповідно у різних рівневих і вікових групах.

Гурткові заняття проводяться як у традиційних  так і нестандартних формах.

 Традиційні: навчальні заняття гуртка теоретичні і практичні, відкриті заняття.

Нестандартні і інноваційні форми: конкурси, виставкова діяльність, екскурсії, майстер-класи, презентація робіт, кооперативна і колективна робота, заняття обміну творчих ідей, “весела майстерня”, заняття “сходинки  до майстерності”.

Використовюються такі методи роботи:

Словесні: бесіда, розповідь, пояснення.

Наочні: демонстрація зразків робіт, фографій, схем, використання інтернет ресурсів та відеоресурсів.

Практичні: майстер-класи педагога, виготовлення виробу під керівництвом, самостійна робота, творча робота, обмін досвідом в групі, колективна творча праця.

В роботі гуртка широко використовуються методи стимулювання та мотивації навчально-пізнавальної і творчої діяльності. Це створення ситуації інтересу і можливості самореалізації під час виконання  навчальних  чи творчих завдань, використання пізнавальних ігор, розважальних і спортивних елементів на заняттях, заохочення участю у конкурсах і фестивалях, творчих виставках, благодійних акціях тощо. Розвиток інтересу до діяльності в дітей  - це засіб активізації навчання, що сприяє кращому засвоєнню знань і умінь, формуванню гармонійної цілісної особистості, здатної до самореалізації

Невід'ємною частиною  діяльності педагога у гуртку є виховна робота, яка спрямована на формування ціннісного ставлення особистості до держави, суспільства, до історії та культури українського народу, до праці і природи, до мистецтва, до себе і людей. З цією метою проводяться виховні заходи, бесіди, індивідуальна робота  з дітьми, участь гуртківців у благодійних акціях ЦТДЮ. Важливим досягненням занять з  аплікації соломкою є розвиток у дітей дрібної моторики руки, естетичного смаку, відчуття прекрасного; крім цього виховується охайність, точність, посидючість.

Значна увага приділяється формуванню здорового способу життя — проводяться фізкульт-хвилинки, бесіди і індивідуальна робота з дітьми, організовуються спортивні свята і змагання. На гуртку практикуються елементи екологічного виховання  у вигляді екскурсій в природу, походів в парк з метою заготовки природного матеріалу. На таких заняттях діти вчаться спостережливості, розвивають вміння милуватися красою природи, вміння правильного поводження і бережливого ставлення до природи

Важливою в гуртковій роботі є співпраця з батьківським колективом, залучення батьків до роботи гуртка, до виховних і виставкових заходів, спрямування на розвиток  естетичних смаків і творчих здібностей  їх дітей.

 

Результативність роботи гуртка.

 Під час навчання у гуртку діти опановують різними флористичними техніками: мозаїка, витинанка, аплікація соломою; навчаються створювати тематичні композиції, панно; виготовляти різноманітні сувеніри і предмети інтер'єру, які щорічно представлені на мистецьких виставках міста і області. Гуртківці мають можливість виготовляти чудові подарунки та сувеніри для своїх близьких та рідних, що є першим кроком до подальшої самореалізації особистості в соціумі.

У дитячому колективі формується досвід емоційно-ціннісних відносин і розвиваються такі якості особистості, як художній та естетичний смак, ініціативність, працьовитість і наполегливість, відповідальність і толерантність. Заняття в гуртку сприяють формуванню вміння раціонально використовувати свій час  і планувати свою діяльність.

 Кращі роботи вихованців приймають участь в міських та обласних конкурсах, їх роботи неодноразово були розміщені на сторінках спеціалізованих видань з декоративно ужиткового мистецтва. Щорічно гуртківці займають призові місця на конкурсі зимової композиції та народної іграшки.

Під час занять у гуртку діти вивчили і відтворили давні види декоративних виробів з соломи :“Павуки” та “Дідух” .Ці роботи були відзначені на обласному конкурсі Різдвяної атрибутики (2014р.).

Вважаю, що запропоновані форми, методи і прийоми педагогічної діяльності в гуртковій роботі будуть корисними для педагогів позашкільних навчальних закладів, керівників гуртків та шкільних студій у  розвитку естетичних смаків та творчих здібностей  особистості .

 

 

                                                       Навчальне заняття на тему " Аплікація соломкою в змішаній техніці"

Мета:

Навчальна: навчити дітей  підготовлювати соломку до роботи виготовляти роботи в змішаній техніці (аплікацією на площині, технікою крошка з соломки).

Виховна: виховати в повагу до українських народних традицій; наполегливість, працьовитість, акуратність.

Розвиваюча: ознайомити дітей з правилами заготівлі, зберігання соломки, технологією роботи з соломкою, розвинути в естетичні почуття, бажання творити прекрасне своїми руками.

 

Методи та форми проведення заняття: практична робота.

 

Ілюстративні матеріали: зразки робіт аплікації з соломки, зразки соломинок злакових культур.

 

Інструменти, обладнання: картон, ножиці, клей ПВА, лінійка, олівець, пергаментний папір,газета, ганчірка, соломка.

 

План заняття

І. Організаційний момент

Перевірка присутніх . Підготовка робочих місць. Перевірка наявності необхідних матеріалів, інструментів.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Бесіда за запитаннями.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми, мети заняття

ІV. Робота за темою заняття

1. Теоретична частина

2. Підготовка до практичної роботи

3. Інструктаж з техніки безпеки

4.  Виконання творчої роботи

V. Підсумок заняття.  Узагальнення та систематизація знань

 Аналіз виконаних робіт  та закріплення теоретичних знань (тестування).    

VI. Домашнє завдання

VIІ. Прибирання робочих місць

 

Хід заняття

І. Організаційний момент. Привітання

Педагог: Добрий день! Вітаю вас. Сьогодні ми будемо займатися надзвичайно цікавою справою - будемо вчитися як із звичайного природного матеріалу соломки виготовляти надзвичайно красиві аплікації.

Люди, проживаючи на благодатній українській землі, щедрій на красу і природні багатства, з давніх – давен  розумно використовувала всі її багатства для свого життя, облаштування та прикрашання побуту.

 Дуже давно в Україні зародилось землеробство, почали вирощувати зернові культури: жито, пшеницю, овес, просо та ін. Люди навчилися переробляти зерно і цінувати солому, використовувати її для різних потреб.

Педагог: Хто знає як використовувалась солома у побуті?

Гуртківці відповідають: (соломою покривали дахи будівель, годували худобу і підстеляли під неї в хлівах.)

Педагог доповнює: (Солома «взувала й одягала» селян, утеплювала їхнє житло і служила їм постіллю. З неї люди навчилися виготовляти брилі, кошики, килимки, мати для утеплення дверей у хлівах зимою тощо.)

Селянські діти і молодь плели із соломи прикраси. Пальці прикрашали солом’яними перстенцями. Дівчати одягали на шию нанизані на нитку легкі солом’яні намистинки.

Вінками з колосків прикрашали голови дівчат – жниць, дарували такі вінки господарю поля з побажанням достатку.

 Педагог :Що виготовляли з пучків  соломи по закінченні жнив?.

Гуртківці: По закінченні жнив з соломи виготовляли дідух, який вносили до світлиці на Різдво.

Педагог доповнює: Різдвяну ялинку прикрашали також іншими декоративними виробами з соломи (ангелами, зірочками, сніжинками, дзвіночками,  ромбами, рибками, пташками) .

Широке застосування мали побутові предмети (посуд і кошики для зберігання зерна та муки, для перенесення предметів, збору грибів та ягід, шкатулки, капелюхи ).

 Аплікацією із соломки оздоблювали скриньки, рамки, тарелі, виготовляли з неї картини та панно.

 

II. Актуалізація опорних знань

Аплікація (від латини — applicatio) накладання, пристосовування, приєднання до якоїсь поверхні. Аплікація як технологія пройшла довгий шлях використання і збагатилася різними засобами фіксації (закріплення) на різних поверхнях (нитками на тканинах, клеями на твердих поверхнях тощо). Аплікацією буде називатись і готовий виріб, створений у такий чи інший спосіб. Сьогодні ми будемо вивчати нову техніку аплікації, а саме ‒ аплікації соломки в змішаній техніці.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми, мети заняття

Педагог оголошує тему та мету заняття. Мотивує гуртківців до засвоєння техніки аплікації соломкою, підкреслюючи можливість практичного використання набутих навиків (виготовлення подарунків, оздоблення побутових предметів, участь у виставках).

 

ІV. Робота за темою заняття

1. Теоретична частина

Види сировини з якої виготовляється аплікація з соломки в змішаній техніці

У нашій країні росте значна кількість культурних і дикоростучих злаків.

Педагог: дітки , які ви знаєте культури злакових?

Гуртківці: жито, пшениця, овес, рис, ячмінь, просо, тимофіївка та ін.

( Педагог  показує зразки соломи різних злаків)

 

Педагог: Для аплікації  найбільш придатна житня соломка. У неї рівне стебло з довгим міжвузлям (верхнє коліно – до 50 см.), з невеликою збіжністю (зменшенням товщини стебла по всій його довжині). Вона відзначається міцністю при відносно тонких стінках і при розмочуванні стає пластичною. Золотисте забарвлення має велику гаму відтінків – від сріблясто-зеленого до густо-жовтого і червонуватого.

Пшенична соломка відзначається м’якістю але меншою міцністю.

Серед вітчизняних злаків найм’якіша соломка у вівса. Його стебло характеризується сильною збіжністю і має товсті стінки; поверхня – з блиском, інтенсивно-теплого кольору.

                                     

Правила збирання та підготовка соломки

Збирають соломку під час викидання колосу. Щоб зібрати соломку з різними  відтінками її необхідно заготовляти від початку колосіння аж до збору урожаю через кожні 7 днів. Кольорова гама соломки достатньо велика, в ній нараховують близько 100 відтінків.

Заготовку соломки (вручну серпом, ножем) проводять перед масовою косовицею хліба в липні-серпні. Скошений хліб зв’язують у снопи. Після 1-3-денного просушування снопи акуратно оббивають для відділення зерна.

Зі стебел зрізують колоски та покривні листки. З соломки відрізують вузлики, потовщення між колінцями. Потім сортують соломку за довжиною, товщиною і кольором. Для роботи найкраще підходить середня частина стебла. Соломка, зібрана після обмолоту зерна, має гарний, неповторно-золотистий колір, який створює додаткові можливості для художника. Щоб  отримати  рівномірний золотистий колір, соломку розкладають на сонці і витримують  2-3 дні.

Зберігають соломку в картонних коробках , у сухому затемненому приміщенні.

 

Відбілювання, фарбування соломки

 Щоб отримати соломку сріблясто-білого кольору, її відбілюють слабким розчином перекису водню  і питної соди. Розв’язаний сніпок опускають у плоску ванночку і притискають великим гнотом чи дерев’яними брусочками для того, щоб соломка була повністю покрита розчином. Соломку відбілюють впродовж 2-6 годин, в залежності від концентрації розчину і потрібного ступеня відбілювання.

Педагог: Дітки, які ви знаєте природні барвники, що ними можна було б пофарбувати соломку?

Гуртківці: Щоб зафарбувати солому в жовтий колір її кип’ятять в цибулинні, коричневий колір дає кип’ятіння з дубовою корою.

Педагог доповнює: При фарбуванні в воду добавляють питну соду.

Для того, щоб отримати інші кольори (червоний, синій, зелений...) соломку фарбують  аніліновими фарбами.

( Педагог  показує зразки соломи різних кольорів)

Висушену пофарбовану соломку зберігають в окремих сніпках – за кольорами.

Підготовка соломки для аплікації

Для підготовки соломки до аплікаційних робіт висушену соломку замочують у воді впродовж 2 год. Потім гострим ножем розрізаємо стінку соломки повздовж і розпрасовуємо на картоні до отримання плоскої солом'яної стрічки.

 

2.Підготовка до практичної роботи

              (Педагог пояснює послідовність підготовки для  виконання аплікації.)

Педагог. Для аплікації підійде не кожен рисунок, він має бути особливим. Основне – умовність, простота, узагальнення. Якщо важко самому придумати композицію, можна скористатися ілюстраціями журналів, дитячих казок, оповідань, листівками, тощо.

Композиції можуть бути найрізноманітнішими: проста гілочка, букет квітів у вазі, одна квітка тощо. Підібраний рисунок бажано спростити, стилізувати, щоб він  відповідав особливостям робочого матеріалу, тобто соломці.

 Ескіз малюнка бажано виконати в кольорі, визначивши відтінки та напрямки розташування елементів соломки.

 Щоб аплікація виглядала красивою, потрібно дотримуватися таких правил.

  1. В аплікації елементи композиції повинні бути розміщені окремо один від одного, щоб вони не зливалися.
  2. Якщо ж все-таки елементи накладаються один на одного (наприклад,  квіти на листки), то слід створити сильний кольоровий контраст або різку зміну тонів.
  3. Великі солом’яні деталі мають вигляд невиразний, тому краще їх розбити на дрібні.

За основу аплікації може бути використаний різний матеріал. Це може бути фанера , твердий кольоровий папір. Найпростіше для нас, це взяти гофрований картон і обтягнути тканиною, Тканина має бути матовою, без малюнка, темного кольору, бажано рівної фактури і повинна добре натягуватися. Це може бути ситець, штапель, бархат ін.

Колір основи краще підбирати темний, насичений чорний, темно-синій, темно-зелений, коричневий, темно-вишневий.

( Педагог  показує зразки  основи та  тканини різних кольорів)

 

3.Інструктаж з безпеки  життєдіяльності на занятті

(Педагог  спільно з гуртківцями повторюють

 правила безпеки при роботі)

  1. Не починай роботу без дозволу керівника .
  2. Не працюй тупими ножицями і ножицями з ослабленими шарнірними кріпленнями.
  3. При роботі уважно слідкуй за лінією розрізу.
  4. Під час різання притримуй матеріал лівою рукою так, щоб пальці були в стороні від леза ножиців..
  5. Не тримай ножиці кінцями вверх.
  6. Не залишай ножиці в розкритому вигляді.
  7. Не ріж на ходу.
  8. Не підходь до товариша під час різання.
  9. Передавай ножиці товаришу тільки в закритому вигляді кільцями вперед, тримаючи їх за робочу частину.
  10. Ножиці зберігати в спеціально призначеному для цього місці.

 

4. Виконання  творчої практичної  роботи

 ( демонстрування  педагогом послідовності виконання  роботи

з використання технологічної карти)

Педагог. Аплікацію з соломки виготовляємо наступним чином. Виконуємо рисунок, який ми вибрали для нашої роботи. Зображення квітів розрізаємо на складові частини, які нумеруємо та позначаємо напрям в якому будемо наклеювати соломку. На кожну частинку окремо наклеюємо соломку, обрізаємо з виворітної сторони і згідно номеру, наклеюємо на рисунок. Так складаємо окремі предмети і потім переносимо та приклеюємо на основу згідно рисунка.

Також для нашої аплікації потрібна крошка. Ми будемо її виготовляти так. Беремо дві, три соломинки і над аркушем паперу навскіс ріжемо їх (довжина надрізів залежить від потрібного розміру крошки  2-4 мм). Порізану соломку поміщаємо в коробочку для тимчасового зберігання.

(Гуртківці нарізають крошку)

 

 Педагог.  Ми з вами вже потрудились, багато взнали і навчились , тому  зараз у нас весела фізкультхвилинка

 

(Кожен гуртківець по черзі показує свою вправу,  всі за ним повторюють).

Вправи:

1-й гуртківець  показує вправу «Черепаха»: нахили голови вперед-назад.

2-й  гуртківець -   «Маятник»: нахили голови вправо-вліво.

3-й  гуртківець - «Собачка»: обертання голови навколо уявної осі, що проходить через ніс і потилицю.

4-й  гуртківець -«Сова»: поворот голови вправо-вліво.

5-й гуртківець -«  «Їжачок насупився»:  плечі вперед, підборіддя до грудей.  «Їжачок веселий»: плечі назад, голову назад.

6-й гуртківець - «Ваги»: ліве плече вгору, праве вниз.

7-й гуртківець - «Тягнемося- потягнемося»: руки вгору, витягуємо хребет.

8-й гуртківець - «Тополя  похилилась» : руку вгору, нахили вбік.

9-й гуртківець -«Бокс»: руки перед грудьми, затиснуті в кулачки  ‒ виштовхуємо їх вперед і знову до грудей.

10-й гуртківець -«Чапля»: по черзі згинаємо ногу в коліні та підносимо її вгору.

11-й гуртківець -«Присідання»: руки на пояс ‒ присідаємо та встаємо.

12-й гуртківець - «Руки вгору»: вдихнути, нахилитись вперед ,видихнути.

Після фізкультхвилинки гуртківці малюють за власним вибором  ескіз аплікації і виконують аплікації.

 Педагог контролює виконання роботи, допомагає  дітям та виправляє  характерні помилки.

 

Y. Підсумок заняття. Узагальнення та систематизація знань

Педагог. Отже, підведемо підсумок заняття.  Ми з вами навчилися  виготовляти  роботи в змішаній техніці. Що це за техніка?

Гуртківці. Змішана техніка це аплікація на площині та  використання  крошки з соломки.

Педагог. Існує добрий звичай – бажати доброї дороги тим, хто вирушає в далеку путь. У тих, хто освоює непрості ази ремесла роботи з соломкою, попереду також цікава дорога в творчість. Кожний з вас може для себе вибрати цю дорогу. Для цього необхідно розвивати в собі вміння використовувати в роботі побачене в природі. Шлях перетворення звичайного пучка соломи у художній виріб непростий і довгий. І тільки вправні руки наполегливої людини напрочуд  легко із звичайних солом'яних трубочок можуть створити  справжнє диво.

На сьогоднішньому занятті ви не тільки ознайомились з правилами заготівлі, зберігання соломки,  але набули практичних навиків роботи з соломкою. Я думаю, що  ви отримали задоволення від власної творчої праці

 

(Для узагальнення та систематизації теоретичних знань педагог проводить тестування)     ( додаток).

 

VI. Домашнє завдання

На наступне заняття необхідно заготовити і принести шишки хвойних дерев - сосни, ялини, модрини.

VII. Прибирання робочих місць

Гуртківці прибирають робочі місця.

 

Література

  1. Антонович С.А., Захарчук-Чугай Р.В., Станкевич М.Е. Декоративно-прикладне мистецтво. – Львів, 1993. – 272 с.
  2. Бакушинский А.В. Художественное творчество и воспитание. М.: Новая Москва, 1995.  – 190 с.
  3.  Барадулин В.А. Сельскому учителю о народных промыслах. М.: Просвещение, 1979. – 112 с.
  4. Гриб А.Є. Соломоплетіння. – Тернопіль: «Підручники і посібники», 2007.  –  64 с.
  5. Гусакова М.А. Аппликация. – М.: Просвещение, 1982. ‒ 191 с.
  6. Коноваленко А.М. Мозаика из дерева. –  Київ, 1987. ‒  80 с.
  7. Лобачевская О.А. Плетения из соломки. – Москва, 1997. ‒ 340 с.
  8. Нариси з історії українського декоративного прикладного мистецтва / К. І. Матейко, Л.Т. Кравчук, М.Я. Куницька, А. Ф. Будзан ; Відп. ред. Я. П. Запаско ; Редкол.: П.М. Жолтовський, Ю. П. Лащук, О.О. Чарновський ; Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва . – Львів : Видавництво Львівського університету ім. І.Франка, 1969 . – 191 с.
  9. Свид С.П., Проців В.І. Художні техніки. – Київ, 1977.  –  С. 33–35.
  10. Тимків Б.М., Кавас К.М. Виготовлення художніх виробів з дерева. – Львів, 1996.  – С. 94–97.
 

 

Тема: Витинанка як вид декоративно-прикладного мистецтва в Україні

 

Мета:
   Навчальна: Навчити дітей виготовляти витинанки. вивчити технічні прийоми виготовлення витинанок та  принципи класифікації витинанок і їх історичні витоки.  

   Виховна: Виховувати в дітей любов до творення витинанки як виду народного декоративно-ужиткового мистецтва. Відроджувати традиції українського народу.

   Розвиваюча:   Розвивати потяг підростаючого покоління до народної творчості,уяву, фантазію, уважність, акуратність.

Тип заняття: комбіноване

Ілюстративні матеріали: зразки витинанок, зразки кольорового паперу, фото витинанок, технологічна карта виготовлення витинанок.

Інструменти та обладнання:  ножиці (середніх розмірів), ніж, штемпельки, папір, олівець.

План заняття

І. Організаційний момент

Перевірка присутніх . Підготовка робочих місць. Перевірка наявності необхідних матеріалів, інструментів.

ІІ. Актуалізація опорних знань

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми, мети заняття

ІV. Робота за темою заняття

1. Теоретична частина

2. Підготовка до практичної роботи

3. Інструктаж з техніки безпеки

4. Виконання творчої роботи

V. Підсумок заняття.  Узагальнення та систематизація знань

 Аналіз виконаних робіт  та закріплення теоретичних знань (тестування).    

VI. Домашнє завдання

VIІ. Прибирання робочих місць

 

Хід заняття

І. Організаційний момент. Привітання

 Педагог: Дорогі діти, вітаю вас  на сьогоднішньому занятті.

(Бесіда педагога)

Педагог: Мабуть ніщо так яскраво не представляє народ, як його народне мистецтво. Кожний вид народної творчості – це свій світ. Серед різноманітних видів народного мистецтва України особливе місце займають витинанки.

Педагог: Діти, хто знає, що таке витинанка?

Гуртківці: Витинанка - це вирізання  з паперу різних візерунків.

Педагог (доповнює): витинанки – орнаментальні й фігурні прикраси житла, ажурно витяті ножицями, вирізані ножем з білого або кольорового паперу.

Від назви техніки виготовлення (витинати) походить і термін.

Витинанка як вид народного декоративно-ужиткового мистецтва своїм корінням сягає в сиву давнину. Археологічні дослідження засвідчують появу ажурних візерунків із шкіри, хутра, повстини в кочових народів уже в V ст.
до н.е. Серед знайдених речей при розкопках – великий повстяний килим, виконаний в техніці вирізування й аплікації, а також різноманітні предмети кінського спорядження, оздоблені ажурними і силуетними шкіряними прикрасами.

Перші паперові прикраси, які можна вважати своєрідними аналогами традиційних витинанок на Україні, виникли в Китаї, у зв’язку з винаходом і розповсюдженням там паперу в VІІ ст. Завдяки високим художнім якостям  та простоті виготовлення вони стали відомі усім народам.

Різновидом українських витинанок вважають невеликі шматочки білого паперу з ажурно витятими краями, так звані кустодії, що служили підкладкою і оздобою для канцелярських печаток в середині ХVІ ст.

У середині ХІХ ст. в українських селах з’являються паперові прикраси, якими селяни оздоблювали хати.

Найдавніші українські витинанки, що дійшли до нас, походять з Прикарпаття і Західного Поділля. Збереженню їх сприяли етнографічні виставки. Одна з них відбулася в Тернополі - в 1887 р., інші  у  Львові - в
1894 р., в Бучачі – 1905 р., у Стрию - в 1909 р. Завдяки виставкам музейні збірки поповнювалися новими  витинанками.

Виготовляли витинанки навесні перед святами, коли селяни за звичаєм білили і оздоблювали житло. Подекуди й перед Різдвом старі витинанки знімали, а їх місце займали нові. Тому «жили» ажурні прикраси переважно один рік.

На свята українці виготовляли різні витинанки: у вигляді сніжинок-зірочок, хреста, у вигляді барвінку чи постатей ангелів.

               (Педагог демонструє різні види  витинанок)

  Витинанка-хрест несла охоронно-символічне значення. Її чіпляли на сволок (дерев’яний виступ на стелі), бо там висіла дитяча колиска, також на скрині (великий ящик з кришкою і замком для зберігання одягу, коштовних предметів, приданого (посаг нареченої).

На простінках між вікнами в українській хаті висіли витинанки з зображенням “дерева життя”. На гіллі цих дерев часто розміщуються птахи, внизу біля дерева можна побачити людські постаті чи силуети звірів. Це символ родини, роду і він є типовим для всіх регіонів України.

Давні витинанки селяни наклеювали молоком тому їх легко можна було зняти при наступній побілці. Рідше використовували клей або клейстер.

Термін «витинанка» вперше в літературі з’явився в 1913 р.

 Кожний різновид ажурних паперових прикрас у різних регіонах називався по-різному: «стригунці», «зірочки», «квіти», «хрестики», «козаки» та ін.

               

II. Актуалізація опорних знань

Серед різноманітних видів народного мистецтва України витинанки займають особливе місце.. Папір і ножиці зробили цей вид творчості широко побутуючим, безпосереднім виявом почуттів, живої уяви, влучно зафіксованої спостережливості.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Оголошення теми, мети заняття

Педагог оголошує тему та мету заняття. Мотивує гуртківців до засвоєння техніки витинанки, зазначаючи  можливість практичного використання набутих навиків (виготовлення подарунків, прикрашання вікон у святкові дні вдома, оформлення залу при проведенні шкільних свят, участь у виставках).

 

ІV. Робота за темою заняття

1. Теоретична частина

Витинанки діляться на три великі групи – одинарні, складні та комбіновані.

Одинарні - виготовлені з одного аркуша паперу, одноколірні, переважно є ажурні. Папір складали певну кількість разів та, зробивши кілька надрізів ножицями, отримували орнаментальний мотив, який ідентично повторювався.

До одинарних витинанок належать і витяті з паперу фігурки людей, тварин, птахів. Але при виготовленні витинанок фігурок не використовували ні симетрії, ні рапорту, а витинали по контуру, надаючи зображенню силуетного характеру.

(Педагог демонструє одинарні витинанки)

 

Складні – (аплікаційні) завжди поліхромні, їх завжди виготовляли з кількох аркушів різнокольорового паперу.

Комбіновані – з розписом, аплікацією тощо.

               (Педагог демонструє ці види  витинанок)

 

Витинанки поряд із художньо – естетичною функцією відчутно виявляють особливості укладу життя народу, що знаходило свій вияв у змісті орнаментальних мотивів.

Мотиви, які зустрічаються в орнаментах витинанок, можна умовно поділити на 5 груп:

  1. Геометричні орнаменти.
  2. Рослинні орнаменти.
  3. Фігурки людей.
  4. Тварини і птахи.
  5. Предметний світ (від архітектурних споруд до звичайних побутових речей).

(Педагог демонструє зразки витинанок вищенаведених груп, використовуючи персональний комп'ютер).

Витинанками оздоблюють поліграфічну продукцію, використовують в організації сценічного простору театральної вистави, застосовують в художній обробці металу, декоруванні керамічних плиток, використовуються як новорічні прикраси вітрин і вікон, і само собою прикрашання житла а також як виставочні роботи.

2. Підготовка до практичної роботи

(Педагог пояснює послідовність  виконання витинанки.)

Педагог При виготовленні майже всіх видів паперових витинанок чільне місце належить вмінню користуватися ножицями. Хороша техніка витинання ножицями дає майстрам широкий діапазон виражальних можливостей, при цьому досягається плавність ліній, виразність силуетів, велика ажурність. Кінчиками ножиць витинають по краях, а широким розворотом боків роблять великі надрізи, відповідно повертаючи і прокручуючи в руках складений аркуш паперу. Інший інструмент, ніж, з давніх часів використовувався для виконання витинанок зі шкіри. Сьогодні він успішно конкурує з ножицями, якими витинають лише ажурні візерунки з паперу.

(Гуртківці розкладають на робочій поверхні стола

необхідні інструменти і матеріали.)

 Після цього педагог разом з вихованцями повторюють  правила техніки безпеки при роботі з ножицями.

3. Інструктаж з техніки безпеки при користуванні ножицями

  1. Не починай роботу без дозволу  керівника .
  2. Не працюй тупими ножицями і ножицями з ослабленими шарнірними кріпленнями.
  3. При роботі уважно слідкуй за лінією розрізу.
  4. Під час різання притримуй матеріал лівою рукою так, щоб пальці були в стороні від леза ножиць.
  5. Не тримай нориць кінцями вверх.
  6. Не залишай ножиці в розкритому вигляді.
  7. Не ріж на ходу.
  8. Не підходь до товариша під час різання.
  9. Передавай ножиці товаришу тільки в закритому вигляді кільцями вперед, тримаючи їх за робочу частину.
  10. Ножиці зберігати в спеціально призначеному для цього місці.

 

4. Виконання творчої роботи

(пояснення педагога, демонстрування виконання виробу)

Педагог : Скоро до нас прийдуть новорічо-різдвяні свята і ми ,за звичаєм,  прикрашаємо вікна різними витинанками . Розпочнемо свою роботу з найпростішої – сніжинки.

  1. Витинання сніжинок. Беремо аркуш білого паперу, вирізаємо круг діаметром 10 см. Далі складаємо його вдвоє, вчетверо, ввосьмеро; олівцем малюємо візерунок та вирізаємо по ньому. Роботу виконуємо згідно технологічної карти, наведеної в додатках. Надалі пробуємо вирізати без малювання візерунку олівцем, використовуючи власну уяву.

(Гуртківці самостійно виконують витинанки «сніжинки»)

 

Після виготовлення витинанок - сніжинок

проводиться фізкультхвилинка

 

Гуртківець:    Трава низенька-низенька  (гуртківці присідають).

                Дерева високі-високі. (піднімають руки вгору).

                Вітер дерева колише-гойдає, то направо, то наліво нахиляє  

                                                              (нахиляються праворуч, ліворуч).

                То вгору, то назад  (потягуються вгору, назад).

               То вниз нагинає. (нахиляються вперед).

                Метелики літали - крильцями махали  (махають руками-

                                                                                            «крилами»).

Далі руки отак в боки, веселенько підем в скоки (діти підстрибують).

 

(Після виконання фізкультхвилинки  діти сідають на свої місця).

 

Педагог :  Усі ми  живемо в світі , який не можливо  уявити без таких приладів як комп’ютер, планшет, смартфон. Саме в них ми можемо швидко знайти необхідну інформацію. Проте і без  книжок підручників ми не можемо обійтися сьогодні .Тому наступний наш виріб буде-закладка для книжки.

 

(Пояснення педагога, демонстрування виконання виробу)

 

   -  Виготовлення  закладки для книжки.

 

Закладка для книжки виготовляється зі стрічки паперу, складеної в кілька разів по вертикальних осях симетрії.  При витинанні  візерунків отримують ритмічний ряд фігур, пов’язаних дзеркальною симетрією (квітів, плодів, листочків, ялинок).

Беремо аркуш тонкого паперу довжиною 20см., шириною 5см. та складаємо гармошкою. На першій частинці складеного паперу наносимо простий малюнок (половину яблука з листочком, половину  грибочка, половину ялинки, тощо).

 Після цього вирізаємо по контуру, залишаючи місця з’єднань паперу по краях малюнка (для того, щоб після розгортання витинанки ці фігури не розпались на окремі деталі). В результаті ми повинні отримати суцільну смугу, яка складається з багатьох зображень. Наклеївши  витинанку на фон трохи більшого розміру, отримуємо закладку для книги.

       (Педагог демонструє  готовий виріб)

(Гуртківці самостійно виконують закладки)

 

V. Підсумок заняття. Узагальнення та систематизація знань

 Отже, підведемо підсумок заняття. Ми з вами дізналися про історичні витоки витинанки, символіку, орнаментальні мотиви, вивчили класифікацію, технічні прийоми виготовлення витинанок.

Ви попрацювали на славу. У кожного виріб-це витвір мистецтва, він – єдиний і неповторний. Я думаю, що разом з батьками  ви оформите вікна  свого дому  чудовими  витинанками.

.(Для узагальнення та систематизації теоретичних знань педагог проводить тестування)

 

VI. Домашнє завдання

На наступне заняття необхідно принести ножиці (середніх розмірів), ніж, штемпельки, кольоровий папір, олівець, клей ПВА для виготовлення сюжетно-декоративної композиції. До побачення ! Успіхів!

 

VII. Прибирання робочих місць

Гуртківці прибирають робочі місця.

 

 

Література

  1. Антонович Є.А., Захарчук–Черай Р.В., Станкевич М.Є. Декоративно – прикладне мистецтво: Підручник. – Львів: Світ, 1993. – 272 с.
  2. Бондаренко Т.  Витинанки думок / Народне мистецтво. –  2006. –  
    № 3-4. – С. 31–33.
  3. Гоцуляк М. Відлетіла горлиця в небесні сади. Витинанки / Народне мистецтво. –  2004. –  № 1-2. – С. 56–57.
  4.    Гусакова М.А. Аппликация. – М.: Просвещение, 1982. ‒ 191 с.
  5. Декоративно-ужиткове мистецтво. Словник. Т. 1. / Я.П. Запаско, І.В. Голод,  В.І. Білик.  – Львів, Афіша, 2000. – 364 с.
  6. Ковальчук Т.П., Резниченко Н.И. Виды художественной работы с бумагой: наглядно-методическая разработка.–Одесса:Астропринт, 1998. – 76 с.
  7. Мельник В.М., Трач С.К. Витинанки на уроках образотворчого мистецтва: Навчальний посібник. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006. – 48 с.
  8. Міщенко Г. Витинанки – від традицій до сучасного образотворення / Народне мистецтво. – 2004. –  № 1-2.  –  С. 28–29.
  9. Пушкарьов А. Школа витинанки. / Народне мистецтво. –  2007. –
    №1-2. – С. 40–41.
  10. Станкевич М.Є. Українські витинанки . –  Київ, 1996. – 123 с.
  11. Танадайчук. C. Витинанки. / Народне мистецтво. –   2000. – № 3-4 – С. 48–49.
 

  Спортивне свято "Спритні, дужі, небайдужі"

(виховний захід)

Мета заходу:

Навчальна:  Навчити дітей свідомо ставитися до свого здоров’я, дотримуватися здорового способу життя: режиму дня, раціонального, правильного харчування, правил гігієни.

Виховна:  Виховувати у дітей бажання перетворити набуті знання у внутрішню потребу, виховувати почуття дружби, колективізму, взаємовиручки. Формувати вміння працювати в команді.

Розвиваюча: Розвивати зацікавленість дітей до проведення фізкультурних вправ і процедур загартовування.

Методи та форми проведення заходу:  гра.

Ілюстративні матеріали: картки з назвами продуктів харчування, плакат з висловами про здоров’я.

Інструменти, обладнання: м’яч, обруч, персональний комп'ютер, звукові колонки.

 

План заходу

І. Організаційний момент

ІІ. Проведення заходу

1. Оголошення плану проведення виховного заходу.

    2. Спортивні вікторини,  конкурси, ігри.

ІІІ. Підсумок заходу 

 

Хід заходу

Робочу зону навчального приміщення звільняємо від робочих столів, розставляючи їх  по периметру кімнати.  Стіл для журі ставимо у місце зі зручним оглядом площадки для ігор. Необхідні розмітки (місце старту для конкурсу з обручем) робимо крейдою. Діти та педагог в спортивних костюмах.

 

І. Організаційний момент. Привітання .

      Педагог: Дорогі діти , батьки, гості! Сьогодні ми зібралися на спортивне свято, щоб позмагатися у силі, спритності, винахідливості, кмітливості і просто відпочити. Рада вас бачити здоровими, бадьорими, готовими до фізичних випробувань. На сьогоднішнє свято ми запросили ваших батьків.  Привітаємо їх!

(Діти аплодують)

Педагог Відомо, що фізична культура має велике значення в житті кожної людини. Особливо важливим є цей вид діяльності для школярів. Він сприяє розвитку фізичних і моральних якостей. Основним компонентом системи фізичного виховання є ранкова гімнастика.

Сьогодні в нас заняття не звичайне а спортивне, і я сподіваюсь, що воно для вас буде цікавим. Ви будете вчитись працювати колективно, у командах. Ми  використовуватимемо цікаві ігри, конкурси, вікторини.

    Гуртківець 1:

Лиш перші промені в віконце зазирнули –

Вставай і швидше сон ти проганяй.

Для настрою, бадьорості та сили

Ранкову фіззарядку починай.

 

Гуртківець 2:

Ти кожен день живи за розпорядком:

Вставай, вмивайся, ліжко застеляй,

Сніданок з’їж і, дякуючи мамі,

У рідну школу, друже, поспішай.

Учися гарно, старанно, охайно,

Здолати лінощам себе не дозволяй.

 

Гуртківець 3:

У школі рухайся, спілкуйся, розвивайся,

Науки різні добре ти вивчай.

Зі школи ти додому повертайся,

Там пообідай, відпочинь, поспи.

Та про уроки ти не забувайся.

Завдання вчителя як слід зроби.

 

Гу       Гуртківець 4:

А далі – час весь твій:

Як хочеш – грайся,

Чи вдома, чи із друзями в дворі,

Побігай, пострибай чи позмагайся,

Хай розімнуться м’язи всі твої.

                   Гуртківець 5:

Ти можеш помогти своїй матусі,

Із татком щось цікаве змайструвать.

З сестричкою погратись трішки,

І про гуртки не забувать.

Г                 Гуртківець 6:

 

Ти вчасно ввечері вкладайся спати.

Здоровий сон тобі вкрай необхідний.

Здоровий будеш – то не будеш бідний.

Це самий дорогий для всіх презент.

 

ІІ. Проведення заходу

1. Оголошення плану проведення виховного заходу

Педагог оголошує план та порядок проведення виховного заходу та

 ділить дітей на команди.

Під музичний супровід вихованці, під керівництвом педагога разом виконують вправи ранкової гімнастики.

А саме :

  • вправи на потягування;
  • повороти тулуба;
  • рухи руками;
  • присідання;
  • поєднання рухів рук і ніг;
  • підскоки;
  • повільний біг;
  • ходьба, або ходьба на місці;
  • рухи руками з глибоким диханням.

 

Педагог: Слід пам’ятати, що, в першу чергу, людина сама відповідає за своє здоров’я і тільки сама може його зберегти.  А для цього необхідно

дотримуватись режиму дня;раціонального харчування; займатись  фізкультурою і спортом та загартовуватись.

 Тепер  для проведення наших змагань ми  виберемо журі , в яке входитимуть ваші батьки .

 

2. Спортивні вікторини,  конкурси, ігри

     -  Вікторина (5 хвилин). Кожній команді роздаються малюнки з зображенням продуктів харчування: морква, картопля, помідори, яблука, виноград, хліб, яйця, молоко, сир, масло тощо.

Учасники кожної з команд для кожного продукту повинні на звороті малюнків написати назву вітаміну, який присутній в ньому.  

 

     - Конкурс пантоміма (10 хвилин).

 Учасники кожної команди  почергово показують режим дня  школяра в рухах, інсценізаціях.

Відповідно батьки кожної команди записують чи розказують, що саме вони зрозуміли.

 

  - Конкурс прислів'їв (5 хвилин).

Педагог: Вашим домашнім завданням було підготувати прислів’я про здоров’я. Давайте  послухаємо , як ви підготувались.

Учасники кожної команди почергово оголошують прислів’я.

Наприклад:

1. Здоров’я - всьому  голова.

  1. Як про здоров’я дбаєш, так і маєш.
  2. В здоровому тілі – здоровий дух.
  3. Здоров’я не купиш ні за які гроші.
  4. Здоровий не знає, який він багатий.
  5. Бережи одяг, поки новий, а здоров’я – доки молодий.
  6. Без здоров’я нема щастя.
  7. Здоров’я маємо – не дбаємо, а втративши – плачемо.
  8. Було б здоров’я – все інше наживеш.
  9. Найбільше багатство – здоров’я.
  10. Хто добрих порад не слухає, той потім і на пальці дмухає, та пізно.
  11. Шкіра – дзеркало здоров’я.
  12. Чиста вода – для хвороби біда.
  13. Хвороба з брудом в дружбі.
  14. Брудні руки бруднять і обличчя.
  15. Чисте повітря – ворог хвороб.
  16. Ходи більше – проживеш довше.
  17. Краще дихати свіжим повітрям, ніж пити ліки.
  18. Вода все очищає.
  19. Мило сіре та миє біло.
  20. Де повітря,  там і життя.

 

Педагог:  Молодці, діти. Та важливо не тільки знати народну мудрість, а й слідувати цим порадам все життя.

 -  Гра «Додай слово» (10 хвилин).

Педагог:  Пропоную вам погратися в  рухливу гру «Додай слово» (з мячиком).  Я починаю гру словами: «Якщо людина здорова, то вона…», і той кому я кину м’ячик, повинен продовжити речення одним словом.

 Будьте уважні, можливо я скажу по іншому: «Якщо людина хвора, то вона..»

      Здорова                                                                    Хвора

      Добра                                                                    Зла 

           Щаслива                                                                  Сердита  

         Життєрадісна                                                           Похмура 

              Весела                                                                   Пригнічена

        Усміхнена                                                                 Ображена

    Привітна                                                                   Сумна

               Працьовита                                                               Роздратована

        Енергійна                                                                  Плаксива

        Емоційна                                                                   Втомлена

         Щира                                                                         Невесела

           Сильна                                                                       Нещаслива   

 

Педагог:  Ця гра має продовження. Вам необхідно намалювати на дошці   (з зав’язаними  шарфом очима) малюнок -  обличчя здорової та хворої людини. Виграє той , хто краще, точніше і швидше виконає завдання. Шановне журі буде визначати переможців.

 Почали!

                       (Діти виконують малюнки впродовж 10 хвилин).

Педагог:  задає запитання дітям

-  Яка людина, на вашу думку, приємніша для спілкування?

-  Якими хотіли б бути ви?

  • Від чого залежить здоров’я людини?
  • Що потрібно робити, щоб людина  виросла сильною та мала міцне здоров’я?

                                       (Відповіді дітей).

 

Педагог : Наше свято продовжується і останнім конкурсом буде:

  1. Конкурс з обручем (5 хвилин).

Всім членам команди потрібно пробігти від пункту А до пункту В і назад, перебігаючи через середину обруча .

      

Жюрі підводить підсумки змагань  та оголошує команду(и) – переможця (ів) та проводить їх нагородження.

 

V. Підсумок заходу. 

Педагог: Дорогі діти!Сьогодні ми з вами не тільки побігали, помалювали та погрались , але  й з користю провели час. Бо побачили, які ми дружні, спритні, розумні., як вміємо вболівати один за одного. Ми зрозуміли, щоб зберегти своє здоров’я,  треба  правильно харчуватись, багато ходити , бігати , нормально висипатись та бути оптимістом.

Дякую вам, шановні батьки, за дружню підтримку дітей , за справедливе і доброзичливе суддівство.

    А зараз запрошуємо всіх до вітамінного столу! Смачного!

 

 

Література

 

1. Буган Ю.В. Шкільні свята та розваги: [на допомогу педагогічним працівникам  загальноосвітніх  та позашкільних закладів освіти] / Ю.В. Буган,  О.І. Тимчишин // Ч. І, 2-ге видання, доповнене. – Тернопіль: Астон,  2003. ‒ 220 с.

2.  Воробйов В.І. С кладові здоров'я. - М, 1988 ‒ 133 с.

3.  Гігієна праці / За ред. А.М.Шевченка. ‒ К.: Вища школа, 1993. ‒ 583 с.

4. Куценко Г.І., Новіков Ю.В. Книга про здоровий спосіб життя. ‒
 М., 1992 ‒ 223 с.

5. Литвин-Кіндратюк С. Д., Кіндратюк Б. Д. Народознавство та організація здорового способу життя школярів / АПН України; Прикарпатський ун-т ім. В.Стефаника. ‒ Івано-Франківськ: Плай, 1997. ‒ 279 с.

6. Паламарчук Л. Культура здоров'я в традиціях українського народу / Хімія. Біологія. - 2004. ‒ № 24. ‒ С. 49‒53

7.  Шевчук А.Г. Основи медичної географії. ‒ Львів, 1997. ‒ 166 с.

 

 

                                                               Свято "Яйце-райце" Майстер-клас "Традиційна писанка", 2015 р.

                                                                            (Український дім "Перемога")

 

                                                        Звітна виставка відділу декоративно-прикладного мистецтва, 2015 р.

                                                                                            (П/к "Березіль)

Участь в акції "Голуб миру", 2015 р.

 

 

 

Коментарі 0

Ви не увійшли в систему! Вхід